Met bijna een uur handel te gaan noteerde de AEX-index 1,57 punten hoger op 351,78 punten. Een winst van 0,5 procent. De MidKap-index ging 0,8 procent vooruit tot 624,44 punten. De beurzen in Londen en Parijs boekten winsten tot 1,1 procent. Frankfurt bleef iets achter met een plus van 0,4 procent.

,,Het is opvallend dat het na twee weken van hogere koersen gewoon maar zo verder gaat”, aldus Versteeg. ,,Veel beleggers calculeren al in dat een renteverhoging in China er op den duur toch wel zal komen, de rente is op dit moment daar toch al niet zo hoog.” Zaterdag werd bekend dat de inflatie in China in november is opgelopen tot 5,1 procent op jaarbasis.

‘The place to be’

Aandelen zijn nu echt ’the place to be’, volgens Versteeg. ,,Bedrijfswinsten zijn flink gestegen en veel grote ondernemingen kunnen nog heel wat groei halen uit de opkomende markten. Ook in de VS zie je heel behoorlijke cijfers en zelfs uit Europa komen positieve berichten. Hier zien beleggers dat er echt politieke wil is om de euro niet zomaar op te geven”.

De beurzen op Wall Street luidden de handelsdag maandag in met winst. De Dow-Jonesindex stond enige tijd na de opening 0,2 procent hoger.

ArcelorMittal

In de Amsterdamse AEX-index ging staalconcern ArcelorMittal de hele dag aan kop met een winst van 3,3 procent. ,,Sterke aandelen worden in december vaak nog sterker'', aldus Versteeg.

Onder de kleinere fondsen was VastNed Offices/Industrial (O/I) een flinke stijger met een koerswinst van 6 procent. Branchegenoot Nieuwe Steen Investments (NSI) had zondag details bekendgemaakt van een voorgenomen bod op VastNed O/I. Het bedrijf zelf verbaasde zich zondag over het openhartige persbericht van NSI, waarmee maandag een verder gesprek plaatsvindt.

Fusie

NSI wil nieuwe aandelen uitgeven, om vervolgens een fusie tot stand te brengen door middel van een aandelenruil. NSI noteerde een verlies van 4,5 procent. Analisten waren niet echt te spreken over de keus voor VastNed O/I.

Royal Delft, ook bekend als Porceleyne Fles, meldde over 2010 een aanzienlijk verlies van meer dan een paar ton te zullen boeken. Dat is onder meer het gevolg van een reorganisatie bij Leerdam Crystal. Op de beurs verloor Royal Delft 0,1 procent.

De euro noteerde maandag 1,3370 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,3240 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl